I ate breakfast this morning with Lee Harris, a member of the National Marine Mammal Lab, NOAA’s ice seal team. Lee is also an Inupiat Eskimo. I enjoy listening to and learning about what he says. It is obvious in the harsh Arctic environment, that Native people have the edge in making observations and finding the ice seal. After all, they have been living in the Arctic and sharing their environment with ice seals their entire lives.
Lee’s village is Kotzebue, Alaska, a small town about 30 miles north from the Arctic Circle. Many of the people there rely on the native animals for their food, boats and some clothing. It didn’t occur to me until I talked with him this morning, that he had to make some major changes to his lifestyle in joining this scientific expedition.
These French pastries are not a regular part of Lee’s diet
Take eating and diet. I piled the fresh pineapple, melon and strawberries high in my bowl, and spooned strawberry yogurt over the fruit. Two warm hard-boiled eggs gave me a little protein boost, to keep me going until lunch.
Lee is quite good at driving the zodiac.
But the food on the ship is not ordinary for Lee. He told me dried caribou, seal meat, and walrus are what he enjoys. The Native Alaskan diet needs to be high in protein and energy in order to sustain their active lifestyle and brutal cold weather. High in cholesterol, unhealthy? No way! Lee has been told he is as healthy as can be by the doctor in the local clinic. By far, more healthy than some youngsters that stray from the traditional diet and consume fast foods and white sugar.
Lee can spot seals really well. He knows where they hang out from experience.
I have lots to learn from Lee. His quiet way of talking and humble nature are as natural and true as the ice seals presence here in the Bering Sea.
Yesterday the helicopter crew flew over some walrus. Walrus are touchy feely kinda animals. They love to get together in great big piles and just sprawl all over each other. It’s also a way they keep warm. You can read more about the walrus below.
Scientific name: Odobenus rosmarus
This healthy walrus is hanging out in its favorite place, the ice!
Everyone knows what a walrus looks like! Its long ivory tusks are used for many things, including protection from attack by polar bears, killer whales and local hunters in kayaks.
Walrus are very slow on land because they are so big and clumsy, but in the water they are very fast and strong. They can dive down 300 feet to retrieve their favorite food, clams, from the sea bottom. A walrus can eat 4,000 clams in one feeding!
Air sacs in the walrus’ neck allow it to sleep with its head held up in the water. Nursing females use this standing position as they nurse. The pups, born approximately every two years, nurse upside down.
Walrus will dive into the water at the faintest scent of a human. Walrus numbers were very reduced by commercial hunters until 1972 when the Marine Mammal Act started protecting them. Now only native people in the Arctic may hunt them and the populations have grown in size. Native peoples in the Arctic hunt the walrus for food and put every part of its body to good use. They use the tusks for the delicate art of carving called “scrimshaw.”
Uglat is walrus poop. Scientists can tell where walruses have been by these dark brown patches. They can also tell what they’ve been eating.
DESCRIPTION: Walruses are large animals with a rounded head, short muzzle, short neck and small eyes. They are able to turn their hind flippers forward to aid in movement on land. Their front flippers are large and each has five digits. Males have special air sacs that are used to make a bell-like sound. Both males and females have large tusks that are used for defense, cutting through ice and to aid in getting out of the water. The tusks can be more than three feet long in males and about two and a half feet long in females. Walruses are cinnamon brown in color.
SIZE: Females are smaller than male walruses. Male walruses stand up to five feet tall, are nine to 11 feet long and weigh 1,700 to 3,700 pounds. Females weigh 880 to 2,700 pounds and are seven to ten feet long.
POPULATION: 250,000
LIFESPAN: Walruses can live for 40 years.
RANGE: Coastal regions of the Arctic Ocean and adjacent seas.
HABITAT: Moving pack ice in the shallow waters found near land, coastal beaches. They spend the majority of their time in the water.
FOOD: Clams, mussels and other bottom dwelling organisms that are located by their sensitive whiskers.
BEHAVIOR: Most groups of walruses migrate north in the summer and south in the winter. During the nonbreeding season, males and females tend to stay in groups segregated from one another. Many interactions between walruses are agonistic and may end in fighting.
OFFSPRING: Walruses breed in January or February. Following a 15 to 16 month gestation, a single calf is born. Females are very protective of their young. Female walruses help one another in raising calves. Babies are weaned from their mother at about two years of age.
THREATS: Historically, walruses were hunted commercially for their ivory tusks, oil and hides.
19th Century Naturalist Edward Nelson Recounts:
“To many of the Eskimo, especially on the Arctic shores, this animal is of almost vital importance and upon Saint Lawrence Island, just south of Bering Straits, over eight hundred Eskimo died in one winter, owing to their missing the fall Walrus hunt.
To these northern people this animal furnishes material for many uses. Its flesh is food for men and dogs; its oil is also used for food and for light in oil lamps and heating the houses. Its skin when tanned and oiled makes a durable cover for their large skin boats; its intestines make waterproof clothing, window-covers, and floats. Its tusks make lance or spear points or are carved into a great variety of useful and ornamental objects, and its bones are used to make heads for spears and other purposes.”
This material taken directly from the following URLs, just copied and pasted. Make sure you give them credit should you use it in a report!
I realized that I was doing you all a great disservice by not featuring the most important creatures of all, the producers. Producers are organisms that take the radiant energy from the sun and transform it into food (chemical) energy. These little bitties form the first link in a food web or chain. They are the link between the physical and the biological. They are the photosynthesizers.
It’s easy to feature the cute seal pup, or majestic bald eagle, but phytoplankton? Sea algae? Where’s the glamour in that? Come closer and have a look at the backbone of the ecosystem, come meet the microscopic creatures of the most productive marine ecosystem on Earth, the Bering Sea!
It actually starts with the rich nutrients that are circulated in complex cycles through the icy sea.
The first indicator that something is going on is the ICE. This isn’t dirt on this monster ice cube. It’s ice algae, one of the main producers in the Bering Sea. There are many different kinds of Diatoms that live here, use the rich nutrients dissolved in the sea and transform the energy of the sun into food.
This ice isn’t dirty. It’s colonized by ice algae, one of the backbones for the Bering Sea Ecosystem.
Enter the copepods, krill, bigger zooplankton that chow down on these little ‘plants of the sea’ and in doing so transfer energy from the phytoplankton into them. Next it’s a free for all with something eating something else, a living luau that bubbles and brews and transforms and transfers. From creature to creature to creature and then one more. Nothing is wasted, everything is a part of and needed.
Enter the copepods.
And suddenly, it’s over, but not really, it’s just reformed and recycled. The body decomposes, enters the nutrient cycles, and becomes part of the growing phytoplankton bloom ready to explode as soon as the ice melts.
What’s the ground floor of this uber productive sea? Say, ‘Hello Sunshine’
Today a beluga whale was spotted from the helicopter. The whale was swimming in a small open area in the middle of an ice flow. This open water is called a ‘polynya.’ Read on to learn more about these beautiful whales. In the next few days, I will have the chance to add photos from Belugas we see.
What is really cool about beluga whales?
Beluga whales (also called white whales) are known to strand on mud flats without apparent harm. They are able to wait for the next high tide to swim away.
Adult beluga whales have been observed carrying odd objects such as planks, buoys, and even caribou skeletons during calving seasons. It is believed that if a female beluga loses her newborn, she might interact with these objects as a calf surrogate.
Beluga whales have a flexible neck due to cervical vertebrae (backbone) that are not fused, as in other cetaceans. This allows them to move their head up, down, and to the side. Their bulbous forehead, called a melon, is also very flexible allowing them to make many different facial expressions. Movement of the melon is associated with the production of sounds.
Beluga whales are known as the “canaries of the sea” because they produce a vast repertoire of sounds including whistles, squeals, moos, chirps, and clicks. These sounds are used for communication within their social groups and also use to locate prey through echolocation.
What are beluga whales like?
The name beluga comes from the Russian word “bielo” meaning white. Beluga whales live, hunt, and migrate together in pods of a few, to hundreds of whales. Beluga whales are extremely social. In the summer, they are often found near river mouths, and sometimes even venture up river (as far as 621.4 miles (1000 kilometers) in the Yukon River). However, recent satellite tagging research has shown that beluga whales also spend time offshore, diving to depths of at least 1,148 feet (350 meters) where they are likely feeding on deepwater prey.
Where do beluga whales live?
Beluga whales inhabit the Arctic and subarctic regions of Russia, Greenland, and North America. Some populations are strongly migratory, moving north in the spring and south in the fall as the ice forms in the Arctic. As the ice breaks up in the spring, the whales move north again feeding near river mouths and offshore. There are a few isolated populations that do not migrate in the spring, including those in the Cook Inlet, Alaska and the St. Lawrence estuary in Canada.
How many beluga whales are there?
Beluga whales are not considered an endangered species however some stocks are faring better than others. NMML has done extensive work with some stocks of beluga whales including the Beaufort Sea, Eastern Chukchi Sea, Eastern Bering Sea, Bristol Bay and Cook Inlet stocks. You can read more about these stocks in the NMFS Alaska and Atlantic stock assessment reports.
How can I identify a beluga whale?
Belugas are born dark gray. They turn white as they mature sometimes taking 3-8 years to reach their adult coloration. Adult beluga whales can grow up to 16 feet (4.9 meters) long. Females are generally smaller than males. Belugas have large melons and very short snouts. Interestingly enough, unlike other cetaceans, beluga whales also have the ability to move their head independent of their body.
Beluga whales do not have dorsal fins. Dorsal fins would be a major hindrance during the winter when they live in the loose pack ice of the Arctic. A dorsal fin would cause extra heat loss when Arctic animals, such as belugas, need to conserve heat. They do have a tough dorsal ridge which, along with their head, can be used to break ice for breathing holes.
How well can a beluga whale see or hear?
Beluga whales have well-developed, acute senses. They can hear a vast range of sounds and have excellent vision in and out of water. Belugas may have some sense of taste, but they do not have the brain receptors or olfactory structures for the sense of smell.
Belugas often hang in pods. This huge pod was seen on Saturday April 21 by the Ice Seal team as they were recording a transect.
What do beluga whales eat?
Beluga whales are diverse eaters, with more than 100 prey species identified including salmon, capelin, herring, shrimp, Arctic cod, flounder, and even crab. They feed in both open water (pelagic) or on the bottom (benthic) and in shallow and deepwater habitats.
How do beluga whales have their young?
Female beluga whales are old enough to reproduce at 4-7 years of age and males at 7-9 years. Beluga whales mate in the spring, the exact time varying geographically. The following year, after a 14-15 month gestation period, females give birth to single calves (and on a rare occasion twins) that are about 5 feet (1.5 meters) long. Calves nurse for at least 12-18 months, but may continue to nurse for another year after beginning to eat solid food.
How long do beluga whales live? How do they die?
Beluga whales are thought to live for 35-50 years. Beluga whales are prey to killer whales and polar bears. They can also die when entrapped by ice.
Some beluga whale populations have been greatly reduced as a result of hunting practices. Historically, large numbers of beluga whales were hunted commercially. Today only subsistence hunting is allowed in U.S. waters. Beluga whales’ affinity for shallow coastal waters puts them at risk as humans alter coastlines and estuaries with pollution, dams, and off-shore petroleum exploration and extraction. Canada’s St. Lawrence Estuary is an example where industrial pollution has caused high beluga whale mortality.
This material was taken word for word from the following website. Please give them all the credit in the world should you wish to use this information in a report.
On the hunt
Polar Bear: Ursus maritimus
On board the Healy, there is one helicopter that is being used by the folks from the National Marine Mammal Laboratory to do population studies. Today they went out for two runs. In the first run, the team saw a Polar Bear eating walrus. The photos for polar bear will be added as soon as they become available. If you’d like to learn more about them, read on.
Polar bears live year round near arctic waters hunting seal and other animals, rarely coming on land except on islands and rocky points. In winter they hunt along the Arctic shelves looking for tasty seals, fish, and even humans! Their white coats provide camouflage in the ice and snow which make them almost invisible as they stalk their prey.
In winter, when they are far from land they search for breathing holes made by seals. When the seal comes up for air, the polar bear will kill it and flip it out of the water with a single blow of its great clawed paw! Polar bears are very dangerous, and grow to a huge size and weigh as much as small automobile (1000 pounds). They have longer legs than other bears and large furry feet. These big feet help to distribute their weight as they walk on thin ice in the arctic waters. Polar bears are strong swimmers and can stay submerged for two minutes at a time. Their fur is made of hollow hairs which trap air and help to insulate them in the frigid waters.
After the kill
In November polar bears retire to dens dug out of the snow or permafrost. The females remain until the spring when they emerge with one or two cubs who stay with them for the next year and a half. The males spend a shorter time in the dens and may be seen out and about at any time of the year.
19th Century Naturalist Edward Nelson Recounts:
“The Eskimo of Saint Lawrence Island and the American coast are well supplied with firearms which they use when bear-hunting. In winter, north of the straits, the bears often become thin and very savage from lack of food.
A number of Eskimo on the Alaskan coast show frightful scars obtained in contests with them in winter. One man, who came on board the Corwin, had the entire skin and flesh torn from one side of his head and face including the eye and ear, yet had escaped and recovered. One incident was related to me which occurred near Point Hope during the winter of 1880-’81. Men went out from Point Hope during one of the long winter nights to attend to their seal nets, which were set through holes in the ice. While at work near each other, one of the men heard a bear approaching over the frosty snow, and having no weapon but a small knife, and the bear being between him and the shore, he threw himself upon his back on the ice and waited. The bear came up and for a few moments smelled about the man from head to foot, and finally pressed his cold nose against the man’s lips and nose and sniffed several times; each time the terrified Eskimo held his breath until, as he afterwards said, his lungs nearly burst. The bear suddenly heard the other man at work, and listening for a moment he started towards him at a gallop, while the man he left sprang to his feet and ran for his life for the village and reached it safely. At midday, when the sun had risen a little above the horizon, a large party went out to the spot and found the bear finishing his feast upon the other hunter and soon dispatched him. Cases similar to this occur occasionally all along the coast where the bear is found in winter.”
This material was copied and pasted from the following website. Please give them all the credit in the world should you use it in a report or in other ways. http://www.mnh.si.edu/arctic/html/polar_bear.html
So what’s on board a scientific research vessel and Coast Guard Icebreaker? Come take a tour with Kolehe, my naughty monkey friend.
Walk the gang plank
That’s how you get on the ship. You are looking at the PORT side of the ship. It faces the port. The other side, starboard, doesn’t. The gangplank enters at the 01 level. My stateroom (where I sleep) is located one floor above. You need to take very steep steps to get from one level to the next. Going up is easier than going down.
Water Fountain
You get REALLY thirsty walking up and down steps, so there are lots of water fountains and the water is nice and cold.
My State Room: I share a nice room with a nice scientist, Ana Ajuilar-Islas. Scientists have to work for 12 hour shifts, sometimes even more. They sleep when they can. That means I need to be respectful of her. Look I’ve made myself right at home. My desk looks just like my teacher desk on Maui!
My Desk
Science Conference Room: Just down the hall from me is the science conference room. That’s where many of the scientist go to use the public computers and talk story. Attached to it is the TV video entertainment area. There is a huge TV screen where everyone gathers to watch movies.
Opening up Doors: I have the hardest time opening up the water tight doors that lead to and from different areas of the ship. You have to crank them all the way open and then all the way closed. I am developing my arm muscles for sure!
Good Morale: The crew has a group of people who work on keeping the attitude of the ship very positive. They play bingo on some nights, have fun food entrees and on Saturday nights…
Movie Night
A movie in the helicopter hanger with free popcorn and soda! This past week it was a James Bond Movie, ‘Casino Royale.’
More Movies
The Bridge I love to spend time on the bridge. That’s where you go if you want to see any wildlife. I spend as much time as I can up there because it is so interesting for me. I also get to take ice observations for the scientists, valuable data that they will use to help analyze the data they are getting right now.
The captain hangs out on the bridge.
I have to keep Kolohe close to me. He is always getting into trouble!
This is Tim Sullivan. He’s the ship’s navigator which is a really important job. The ship doesn’t go anywhere with his knowing about it.
All this touring has made Kolohe hungry. He’s stopping by the galley to enjoy some snacks to renew his energy.
The galley is five ladders down from the bridge.
Do you think he will burn off all those candy calories walking back up to the bridge?
Time for Bed… After a long hard day of experiments and data generation, we are ready for sleep. Did you know the sun sets at around 10:30 at night here? That’s right, it stays light very late. But that doesn’t stop us from getting a good night’s sleep! Hope you enjoyed this brief tour of the boat. Make sure you email any questions you might have to me!